WMW - Varaždin

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.

Kako se Bolivija spasila od državnog udara i raskrinkala pojedince i udruge u zemlji koje su pod krinkom "zaštite okoliša" i "prava autohtonih naroda" promovirale slobodno tržište i neoliberalni kapitalizam

kako se bolivija spasila od drzavnogPočetkom ovog mjeseca je predstavljena dokumentarna serija "Invasion USA" u režiji Andrésa Sallaria u dvorani "Hugo Chavez" u paviljonu Nacionalnom Sveučilišta u Cordobi u Argentini (UNC), a serija analizira uplitanje u unutarnje poslove Bolivije od strane Washingtona od 1920. do danas. Predstavljanju su nazočili ministar Bolivije Juan Ramón Quintana, koji je analizirao temelje politike predsjednika Eva Moralesa, za kojeg tvrdi da je "potkopao moć velikih medija, velikih poslovnih skupina, mnogih nevladinih organizacija kojima je (ponekad otvoreno) upravljao tadašnji američki veleposlanik u Boliviji, Phillip Goldebrg ".

Na pitanje o protjerivanju iz američkog veleposlanika, u rujnu 2008. godine, kao i američkih agencija DEA i USAID, te njihovom utjecaju na bolivijsku politiku, Quintana je rekao: "Protjerivanje američkog veleposlanika je demobilizirao desnicu, koja je pripremala građansko-institucionalni udar, a rezultat toga je da su skupine koje su namjeravale destabilizirati bolivijsku vladu ostale siročad ".

"Plan destabilizacije je temeljen na sustavnim napadima na vladu putem mainstream medija, a nakon toga je strategija bila silom ukloniti tada već delegitimiranu vladu", rekao je bolivijski ministar.

"Dinamika u potpunosti identična onoj koja je primjenjena za uklanjanje predsjednika Luga u Paragvaju, ali ova dodatno uključuje i stvaranje sukoba koji su trebali ubrzati rušenje vlasti. To se vidjelo u slučaju gdje se s nekoliko tučnjava htjelo pokazati da vlada ne zna upravljati zemljom, te da gubi potporu i generira socijalne i regionalne sukobe. Još jedna temeljna okosnica tog puča je bilo pravosuđe, koje zajedno s medijima, desničarskim strankama i nevladinim organizacijama trebalo biti stup takozvanog mekog državnog udara.

Protjerivanjem djelatnika američke agencije DEA, dijelovi oporbe su se nadali da će Bolivija završiti po kolumbijsko-meksičkom scenariju, odnosno, da će se stvaranjem paravojne desničarske gerile zemlja gurniti u kaos.

Morales je učinio upravo suprotno i iznova je uspostavio nadzor nad cjelokupnim teritorijem i sigurnosnim aparatom, te razvio plan vlade za borbu protiv krijumčarenja narkotika. Istovremeno je uspio da Ujedinjeni narodi prepoznaju kulturološku vrijednost lista koke, tako da je uspio s 33 000 smanjiti na 22 000 hektara nasada, što je samo dvije tisuće više od 20 000 koliko je vlada namjeravala smanjiti proizvodnju. Da smo slijedili naputke DEA-e, Bolivija bi postala raj organiziranog kriminala, ali se dogodilo upravo suprotno ", rekao je Juan Ramón Quintana

USAID i programirani intervencionizam

"Prema službenim izjavama, bolivijsko protjerivanje američke" humanitarne agencije "USAID je imalo utjecaja u različitim područjima. S jedne su strane intelektualaci iz srednje klase vezani za američko veleposlanstvo ostali nezaposleni, as druge, mnogi novinari koji su radili za USAID su ostali bez svojih angažmana i posjeta u SAD i take je freelance novinarstvo u Boliviji raskrinkano i dokalazlo se da su u stvari bili glasnogovornci američke administracije u vlastitoj zemlji ", rekao je Quintana.

Odlaskom USAID-a su u Boliviji na vidjelo izašli pojedinci i

udruge koji su bez američkih donacija morali prekinuti svoje

subverzivne aktivnosti

Nadalje, istaknuo je da je protjerivanje USAID-a ostavilo armije nevladinih udruga bez financija, sugestija, organskih veza i političkog djelovanja koje su te NVO provodile među autohtonim stanovništvom i plemenima.

"USAID je pokrio gotovo cijelo bolivijsko društvo. Program za demokraciju mu je omogućiti da utječe na Zakonodavnu skupštinu, Nacionalni parlament, političke stranke, jačanje desnice i štetiti našem razvoju u nastajanju. Tu je i program za takozvano civilno društvo, sa seminarima o pravdi i demokraciji, ali uvijek temeljeni na neoliberalnim idealima. Na primjer, jedan program za gospodarski razvoj je bio usmjeren na promicanje ideje slobodnog tržišta, dok je drugi htio minirati strukturu naše multikulturalne zemlje kroz program borbe protiv trgovine drogom iu području sigurnosti. I na kraju, koristili su se i programom koji je promovirao liderstvo autohtonih skupina, čime se htjelo sabotirati državno vodstvo, demobilizirati djelovanje vlade i artikulirati desničarsku oporbu ", rekao je Quintana.

Dakle, to znači da su sve američke agencije i nevladine udruge, koje su se "brinule i promovirale interese autohtonih skupina i plemena", koordinirano radile na sustavnom rušenj Eva Moralesa i negove vlade i dovođenja na vlast u Boliviji neoliberalne desnice. Da se to dogodilo, tek tog bi trenutka bolivijska plemena i autohtone skupine shvatile da su bile izmanipulirane i da nikoga za njih nije briga, posebice ne američki State Department, DEA-u, USAID, ali i brojne europske zaklade i udruge koje su se priključile toj prljavoj kampanji pod izlikom "zaštite okoliša" ili "očuvanja identiteta bolivijskih autohtonih naroda".

Na kraju, zašto ne pogledati film i razumjeti o čemu govori državni ministar Bolivije, Juan Ramón Quintana, koji tvrdi da je protjerivanje svih gore navedenih agencija i NVO bio jedini način da se spriječi rušenje narodne vlasti u njegovoj zemlji. Konačno, za Eva Moralesa reći da nije "narodni predsjednik", rijetko će se usuditi izjaviti čak i oni koji su radili na cijelom ovom (srećom) propalom projektu.

Izvor: N. Babić Butković (voxblogspot.com)

beautysalon thumb

fotostudio thumb

optika thumb

stomatologija thumb

skijanje thumb

torte thumb

rafting thumbl

stranijezik thumb

agencija thumb

pizzeria thumb

masaza thumb

Broj prikaza
383245